ONZE WITLOF

Hoe verloopt de teelt van onze witlof?

 

 

Witlof behoort tot de oudere groente soorten. De Latijnse naam is  Cichorium intybus L .var foliosum Hegi. Rond 1846 was er een cichorei type. De kroppen waren echter zeer los,daarom werd er een stukje wortelhals aan de krop gelaten, om de bladeren bij elkaar te houden. Deze werden in België op de Brusselse markt aangevoerd. In Nederland en Frankrijk kwam de teelt rond de Eerste Wereldoorlog opgang. Pas  na de Tweede Wereldoorlog is witlof echt doorgebroken. Via onderzoek kwamen er betere selecties op de markt . Witlof bevat bittere stoffen, aan deze bitterstof worden geneeskrachtige werkingen toegeschreven. Verder bevat witlof belangrijke mineralen die helpen bij een goede vochtafdrijving. De foliumzuur die in witlof zit is niet alleen goed als u zwanger bent , maar zorgt ook voor een gezonde darmflora. De teelt van witlof bestaat uit 2 fases, eerst worden de wortels op het land geteeld. Daarna vind de productie van de krop plaats in donkere ruimtes. In Mei wordt er in de grond gezaaid,en in Oktober wordt er een wortel gerooid die uit het zaadje is gegroeid. De wortel die gerooid wordt is dan 16 cm lang  met een diameter van ongeveer 4-5 cm.

BEKIJK HIER ONZE HEERLIJKE WITLOF RECEPTEN.